Poltrdi kravji sir
![]() |
Proizvajalec in regija:
Skupina:
Poltrdi siri
Sezona:
Celo leto
Tip sira:
poltrdi
|
Sir je mlečni izdelek, narejen iz prešane sirnine, ki skupaj s sirotko nastane pri koagulaciji mleka. Mleko koagulira (sesiri), ko mu je dodano sirilo, to je encim, ki razkraja mlečni protein.
Legenda pravi, da je sir pred 4000 leti odkril arabski trgovec, ki je potoval čez puščavo z zalogo mleka v mehurju. Vročina naj bi mleko sesirila, sirotka se je ločila od skute, trgovec pa je potem lahko jedel sir in pil sirotko. Prvi siri so v Evropo prispeli iz male Azije, kasneje pa po poteh rimskega imperija, vendar so se v Evropi razvile tudi nove vrste sirov, tako je nastal v Italiji sir Parmezan-(okoli leta 1597), v Franciji so nastali razni znani siri npr. Camembert-(okoli leta 1791) in še cela vrsta drugih, katerih naj bi bilo v Franciji kar okoli 300 vrst, v Švici nastaneta znana sira Ementalski sir in Grojer, Nizozemskem razvijejo svoje vrste sirovEdamski sir ali Edammer kaas in Gavdo- (poltrdi siri). Tudi v Sloveniji so zlasti v
samostanih izdelovali že v srednjem veku več vrst sirov.