Ovčji sir iz Vipavskih brgov
![]() |
Proizvajalec in regija:
Skupina:
Poltrdi siri
Sezona:
celo leto
Tip sira:
poltrdi
|
Vrsta mleka: ovčje, surovo, polnomastno
Tip sira: poltrdi
Čas zorenja: po želji
Sezona: skozi celo leto
Sir je poltrdi, polnomastni, izdelan je iz surovega mleka. Izdelujemo ga v bakrenem kotlu, po stari Bovški metodi (oče se je sirarstva naučil, ko je pasel svoje ovce na Bovškem, na planini Loška Koritnica). Sir nima nobenih dodatkov, je popolnoma naraven, dodana sta mu le sirišče ter kultura. Sir zorimo v lastni zorilnici, na lesenih policah, obračamo ga 2 krat dnevno. Zorimo ga v povprečju 2 do 3 mesece, lahko pa dobite tudi bolj zorjenega. Le na začetku sezone (april, maj), je sir bolj svež, saj ga začnemo izdelovat šele aprila (čez zimo se ovac ne molze). Ker imamo tudi kravo, nekaj kravjega mleka zmešamo med ovčje mleko, tako da je v našem siru do 20% kravjega mleka, ostalo je ovčje. Imamo pa tudi čisti ovčji sir, v katerem ni nič kravjega mleka, vendar ta ni na voljo skozi celo leto, ampak le v določenih mesecih, ko se krave ne molze.
Za sir smo na kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, dobili srebrno medaljo za kakovost, na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, ki je potekala na Ptuju, pa smo dobili zlato priznanje. Prav tako so naš sir na ocenjevanju v Ilirski Bistrici uvrstili v ekstra kakovostni razred. Na vse dosežke smo zelo ponosni, saj potrjujejo odlično kakovost našega sira.