Ovčja albuminska skuta iz Vipavskih brgov
![]() |
Proizvajalec in regija:
Skupina:
Skuta
Sezona:
od marca do decembra
Tip sira:
sveži
|
Vrsta mleka: ovčje, sirotka
-
Sezona: približno od marca do decembra
Skuta je narejena iz sirotke, po siru. Iz skute si lahko sami naredite namaz (s soljo, peteršiljem, čemažem, drobnjakom, origanom, tuno..) ali z njo spečete razna peciva oz. štrudlje in štruklje. Okusna pa je tudi kot samostojna jed. - zelo nizka vsebnost maščob
Imenujemo jo tudi sirarska skuta, saj je ta skuta narejena po nekoliko drugačnem postopku. Obstajata namreč dve vrsti skute. Tista običajna, ki jo prodajajo v trgovinah, je po sestavi pravzaprav sir z veliko vode, saj jo sestavlja kazein. Albuminsko skuto, pa sestavljajo sirotkine beljakovine, zato jo nekateri imenujejo pravi beljakovinski biser. Vsebuje najkakovostnejše, lahko prebavljive beljakovine (albumini, globulini), kar jih lahko dobimo s hrano. Blagodejno učinkuje na prebavila, in je krepčila hrana, varuje in krepi pa tudi naš imunski sistem.
Izdelana je namreč iz sirotke, ki ostane v kotlu, po tem, ko vzamemo sir ven. S sirom izstopi iz sirotke ves kazein, ter večina mlečne maščobe, zato je ta skuta skoraj brez maščob. Je prijetno sladkega okusa, saj je narejena iz sladke sirotke.
Hranilna vrednost: vsebuje približno 30 odstotkov suhe snovi. Približno 60 odstotkov suhe snovi predstavljajo sirotkine beljakovine, od 20 do 30 odstotkov je maščob, preostanek pa predstavljajo rudnine in nekaj laktoze.
Uporablja se jo lahko kot samostojno jed, ali pa za pripravo raznovrstnih drugih jedi (namazi, zavitki...).
Za skuto smo na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, prejeli zlato priznanje, na kar smo zelo ponosni, saj to dokazuje, da je skuta odlična.