Kozji sir
![]() |
Proizvajalec in regija:
Skupina:
Poltrdi siri
Sezona:
Celo leto
Tip sira:
poltrdi
|
Zaradi vsebnosti nenasičenih maščob in provitamina A velja kozje mleko za enega najbolj zdravih živil. Poleg tega, da ugodno vpliva na naše telo in počutje, pa je mleko zaradi svoje drugačne sestave primerno za pridelavo najkakovostnejšega sira. Kozji poltrdi sir izdelujemo iz termiziranega polnomastnega mleka, ter tako ohranimo večino osnovnih lastnosti mleka. Okrog 2kg težki hlebčki navadno zorijo od dva do tri mesece, nekateri pa ostanejo v kleti tudi do pol leta. Skorja sira je suha in svetle belo sive barve, notranja tekstura pa, kot je značilno za kozje sire, izrazito bele barve. Pri mlajših siri je struktura čvrsta in mehka, med zorenjem pa ta postaja vedno bolj kompaktna in suha. Ima značilen okus, ki je zaradi sezonskih nihanj spomladi nežnejši, jeseni pa močnejši in bolj izrazit. Kozji sir je primeren za sirne plošče, odličen je s svežo ali pečeno zelenjavo, dobro pa se dopolnjuje tudi z različnimi testeninami.